Nyhet Publicerat: 23 maj, 2023

Nytt poddavsnitt med Mathias Strand – legala aspekter av AI att hålla koll på för styrelsen

Dela

FacebookTwitterLinkedIn

Dela

FacebookTwitterLinkedIn

Nytt poddavsnitt ute – om AI!

Varmt välkomna till podden ”Styrelsesnack med Malin & Petra”. Podden som handlar om styrelsearbete och bolagsstyrning. Vi som kör podden heter Malin Persson och Petra Palmgren Lindwall och arbetar professionellt som styrelsearbetare.

I det här avsnittet har vi ett samtal med Mathias Strand som är jurist, svensk och amerikansk. Har arbetat i Sverige, Europa och USA på advokatbyråer men framförallt en lång tid på Microsoft. Mathias har arbetat med teknikfrågor och den legala aspekten. Mathias har fått vara med om resan med molnet, helt nytt affärstänk kring mjukvara och nu AI. Avsnittet handlar om de legala aspekterna av AI.

Mathias hjälper oss att bena ut begrepp kring AI, ansvar och hur vi i styrelsen ska tänka kring den nya AI förordningen (AI Act) som kommer att komma inom kort. Mathias säger att det kommer vara likt det vi upplevde när vi skulle införa GDPR. Enligt AI förordningen så kommer AI-system klassas som Förbjudna, Hög risk, Begränsad risk och Låg/ingen risk. AI förordningen hoppas man på blir ”the Golden standard” för hela världen.

Regelefterlevnad ligger på styrelsens bord och Mathias benämner det som en muskel som måste hållas spänstig, vältränad och vid liv. Styrelsens roll är att se till att vi har tillräckligt med arbete runt den här muskeln (regelefterlevnad) och inte bara ha ett tänk. Inför nya AI förordningen har vi nu tid om vi sätter igång redan nu så att när lagen träder i kraft, att vi har de delar på plats som behövs.

Detta och mycket mer samtalar vi om med Mathias och vi hoppas att samtalet ger energi och perspektiv till dig som lyssnare.

Trevligt lyssnande önskar Malin & Petra!

https://styrelsesnack.podbean.com/e/33-mathias-strand-legala-aspekter-av-ai-att-halla-koll-pa-for-styrelsen/

Dela

FacebookTwitterLinkedIn